Парочистачка или портативен уред за гладене и почистване с пара – какво да изберем?

Парочистачка или портативен уред за гладене и почистване с пара – какво да изберем?

Гладенето на купища дрехи, както и почистването на силно замърсени повърхности са две от най-досадните домакински задължения. Те изискват време, а също и не малко усилия, като при почистването се използват и доста агресивни химикали. С появата на цяло поколение парогенератори, тези две задачи бяха значително опростени. Днес въпросът е: какво да изберем – парочистачка или преносим уред за гладене и чистене с пара?

Каква е разликата между парочистачките и парогенераторите?

Парочистачките и уредите за пара, въпреки сходния принцип на работа и дори дизайн, са различни устройства, изпълняващи различни задачи. Парочистачката е универсално устройство, предназначено за дезинфекция, почистване и разпаряване на различни повърхности и материали.

Използва се за почистване на прозорци, мебели, подове, автомобили, дрехи и различни интериорни елементи. Освен това този уред успява ефективно да премахва неприятните миризми, да почиства труднодостъпните места и да овлажнява въздуха в помещенията, когато това се налага. Обикновено това са професионални машини с габарити, подобни на тези на прахосмукачките.

Има и друг тип техника, която използва успешно силата на парата – това са малките ръчни парогенератори. Те също отделят гореща пара под налягане, но парата излиза през специална четка. Това устройство е изключително полезно за освежаване и почистване на различни тъкани. То изглажда и почиства почти всички видове тъкани и премахва неприятните миризми. Парогенераторите са с малки размери, което улеснява работата с тях.

Ако трябва да обобщим, разликата между професионалната парочистачка и домашния универсален уред е основно в габаритните размери на двете устройства. От тук следва и въпросът: кое от двете да изберем? Отговорът зависи изцяло от целите, за които е нужен – дали уредът ще се използва като бизнес оборудване или като домашен помощник.

Защо да изберете компактният портативен вариант?

 Основно предимство на компактните уреди, генериращи пара е компактният дизайн и по-просто устройство. Те не само заемат по-малко място при съхранение, но са и достатъчно малки, за да бъдат вземани при пътувания. С помощта на малък преносим уред, ще имате винаги идеално изгладени дрехи, когато сте на почивка или в командировка.

Цената на този вид техника е също много по-ниска. Можете да намерите страхотни ниско бюджетни продукти с такъв принцип на работа в каталога на онлайн магазин Tip.bg. Там ще ви предложат портативни модели, които еднакво успешно се справят както с измачкани дрехи, така и със силно замърсени повърхности.

Предимствата на едно такова устройство не са никак малко:

  • Ще можете да гладите дрехите, без да използвате дъска;
  • По-лесно изглаждане на трудно достъпни участъци – яки, маншети, джобове и колани;
  • По-безопасно въздействие върху фини и деликатни материи;
  • Неограничени възможности за почистване – домакински уреди, фаянс,санитария, мека мебел;
  • Почиства и едновременно освежава тъканите, премахвайки неприятните миризми.

Покупката на портативен уред за гладене и почистване с пара може да се окаже най-разумната инвестиция в живота ви. Едно такова приспособление ще ви спести време и усилия в поддържането на хигиената у дома и ще се погрижи за спретнатия вид на цялото ви семейство. Препоръчваме да заложите на модел 3в1, който идва с отделни приставки за гладене, почистване и събиране на косми от тапицерии.

Важно: горещата пара не е подходяща за почистване на кожени дрехи и тапицерии.