5 ключови предимства на стоманата

5 ключови предимства на стоманата

Стоманата е един от най-старите метали, ковани от човека, и до ден днешен остава най-надеждният и универсален материал в производството. Тя представлява сплав от желязо, въглерод и други елементи. Историческите извори сочат, че първите сведения за производство на стомана датират още от XIII в. пр.н.е. През вековете този материал се е усъвършенствал, за да превърне в  предпочитан материал в огромна гама индустрии.

Днес стоманата намира приложение в автомобилостроенето, строителство, производството на индустриално оборудване и  десетки други цели. Широката ѝ употреба се дължи на големите предимства, които този материал предлага. 5 ключови предимства на стоманата, обобщаваме в следващите редове:

  1. Издръжливост и качество

Може би причината номер едно, която превръща стоманата в толкова предпочитан материал, е нейната издръжливост. Популярният израз „здрав като стомана“ никак не е случаен. Стоманените конструкции осигуряват дълготрайна здравина, особено в сравнение с дървените изделия, уязвими на термити, корозия или изгаряне.

С други думи, когато стоманата е правилно обработена и покрита, тя няма да изгние, да се изкриви, да се напука, да се разцепи или да се запали. Тя осигурява силна структурна цялост, устойчивост на атмосферни влияния и дълготрайна здравина, където и когато се използва.

  1. Гъвкавост на проектиране

Стоманата със сигурност е здрава, но нейната гъвкавост е също толкова важна – независимо дали крайният продукт изисква обработка, щамповане, валцоване, заваряване, или боядисване. Голямото разнообразие от стоманени продукти е ясно доказателство, че нейната гъвкавост при проектирането е неограничена, което ѝ носи титлата „универсален строителен продукт“.


Това предоставя значително удобство за редица индустрии, които могат да поръчат индустриално оборудване от неръждаема стомана, което изцяло да бъде съобразено с техните индивидуални особености и да посрещне напълно техните нужди. Ако сте търсите проектиране, производство или снабдяване на стоманено оборудване, Inoxsys е вашият доверен партньор, който ще ви помогне в изграждането на сложни индустриални инсталационни проекти.

  1.  Разходна ефективност

Финансовият аспект е очевидно съображение за всеки, който иска да закупи стомана или да си партнира с доставчик. За щастие стоманата е известна и със своята ефективност на разходите. Това е така, защото стоманата е по-бърза и по-евтина за използване, което прави крайния продукт по-рентабилен. Освен това, дълготрайността на стоманата намалява вероятността от подмяна и подобрява застрахователните разходи. Адаптивността на стомана също означава, че може да се променя или коригира без много допълнителни разходи.

  1. Рециклиране

Друго огромно предимство на стоманата е, че тя е 100% рециклируема. Някои стоманени мелници са предназначени за използване на рециклиран материал. Това означава, че голяма част от използваната стомана е била използвана преди и ще бъде използвана отново, без да губи нито едно от присъщите си свойства по пътя. Днешната стомана се състои от около 88% рециклиран продукт.

Използването на рециклиран скрап също води до енергийна ефективност. Всъщност рециклирането на стомана спестява достатъчно енергия за захранване на 18 милиона домакинства всяка година.

  1. Ниски емисии

Естествено, енергийната ефективност означава, че стоманата активно допринася за нисковъглеродното бъдеще чрез намаляване на общите емисии на CO2. То ще бъде от основно значение за изграждането на силно, устойчиво общество. В допълнение, избирането на по-природосъобразни алтернативи носи значителни бизнес стимули, в това число положително влияние върху имиджа на компанията, а в някои страни и данъчни облекчения.