personal diary

Воденето на дневник и защо е важно?

Случвало ли ви се е да се чувствате толкова пренатоварени, че дори да не успявате да изключите съзнанието си? А как сте с приоритизарането на задачите, които имате да свършите? Пълният график плаши ли ви?

Ако отговаряте с „Да!“ на всичко гореизброено, то тогава имате нужда от отдушник. Не винаги обаче наоколо е близък човек, с когото бихте могли да поговорите и на когото бихте могли да споделите тревогите и притесненията си. Затова психолозите съветват да си водите дневник.

Ето няколко причини защо това е добра идея.


Воденето на дневник помага при борбата със стреса

stressed woman

Научно доказано е, че, когато в главата ви изобилства от задачи и крайни срокове, правилният и ефективен начин да преборите тревогите е като приоритизирате нещата.

Ще се изненадате какъв ефект ще забележите, ако вечер, преди да заспите, отделите 10 минути и нахвърлите в тефтер всичко, което ще имате за вършене през следващия ден. След това си създайте своеобразен списък и номерирайте задачите по важност.

Психолозите твърдят, че структурираността и планът за действие помагат на мозъка да се адаптира към идеята, че го очаква работа. Използвайки дневника с такава цел, вие ще си осигурите и по-голямо спокойствие, че владеете ситуацията, и по-голям фокус, когато дойде момента да се захващате със задълженията.

С помощта на дневника можете да изразите творческата си натура

Ако имате заложби в сферата на писането или рисуването, но, все още, не сте направили творенията си обществено достояние – дневникът е добра форма на себеизразяване.

Можете да го използвате за писане на разкази, лирика; изпълнете страниците му с рисунки или вдъхновяващи цитати и мисли. Каквото и да решите да включите, ще превърнете тефтера си в своеобразна книга на онова, в което сте добри. Важен аспект от ежедневието на творчески настроените е да имат своето поле за изява. И докато настъпи вашият звезден миг, личният дневник е перфектното място за това.

Разкажете за деня си и вижте „голямата картинка“

woman writing in her diary

Правени са допитвания до хора, които стриктно водят дневник, и в него описват детайлно случилото се през деня. Когато стане дума за ефекта от това начинание, всички те отговарят, че, по този начин, съумяват да проследят собственото си развитие.

Няма човек, който, все в един момент, да не разгърне дневника си и да не прочете някои от предходните си излияния. A защо това е полезно? Защото връщането назад ви дава възможност да погледнете нещата в перспектива и да проверите дали сте на правилния път към целите си и осъществяването им. Личностното себеосъзнаване и развитие идва тогава, когато човек съумее да извлече поуките и наученото от всичко, което му се е случвало досега.

Дайте шанс на идеята да си водите дневник и в съвсем кратки срокове ще забележите положителния ефект върху психиката си. Мозъкът обича реда и изразяването на импулсите от всякакъв тип. Създайте си усещане за подреденост, творчество и споделеност, за да се погрижите за собствените си спокойствие и приоритети.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.