Защо парфюмът ми мирише различно?

Ако някога сте купували нова бутилка от любимия си аромат, само за да се изненадате от миризмата му… е, не сте сами. Може да има куп причини, поради които той да мирише различно, посочват експертите от Fragrances.bg. Някои разлики в аромата са червени знамена, че трябва да върнете продукта веднага, а други от тях по-вероятно означават, че версията на аромата, която сте харесали, всъщност е елиминирана от производителя.

За да видите начините, по които можете да разберете какво има, и причините за това ароматите да се променят, просто продължете да четете.

1. Той е преформулиран.

Това е една от най-добре пазените тайни на аромата. Повечето аромати, които са били дълго време на пазара (дори класики като Shalimar или Chanel № 5) се преформулират на всяко десетилетие. Това означава, че въпреки че трябва да е същия аромат, не е така. Така че, ако случайно сте обичали версията на парфюма си през 2000-2010 г., а има нещо различно във версията през 2017 г., вероятно става дума именно за това.

За съжаление, ако не можете да се научите да обичате новата формулировка, единственият ви начин е да опитате да намерите бутилка от предишната версия… дори когато става въпрос за любимите ви парфюми Bulgari.

2. Това е тоалетна вода, парфюм или одеколон

Това е още едно, за което хората може никога да не разберат. О де тоалет или „чистият парфюм“ не само са с различна сила от обичайния воден парфюм, но понякога всъщност са отделни аромати. Така че, ако сте решили да опитате по-лека или по-концентрирана версия на вашия парфюм, може би сте си купили напълно друг.

3. По-рано сте закупили парфюма си от друга държава или регион

Да, едни и същи аромати могат да са променени в различни области на света. Така че, ако сте закупили последната си бутилка в Дубай или Шанхай, европейската версия е малко вероятно да е същата. Ето защо ще трябва да откриете безмитен магазин следващия път, когато пътувате в района, ако искате отново да се сдобиете с любимия си аромат.

4. Вашето тяло или средата, в която се намирате, са се променили

Промените в налягането / повишението, температурата, влажността (поради пътуване или промяна на сезоните), диетата, навиците за сън / местоположението или работното място, възрастта, нивото на pH на тялото могат да променят начина, по който възприемате парфюмите. Дори умората и настроението могат да повлияят на това как да ви мирише един парфюм!

5. Слънчевата светлина, топлината и времето могат драстично да повлияят на начина, по който парфюмът мирише

Парфюмите могат да издържат средно пет години. Трябва да ги съхранявате на сухо, тъмно и хладно, но не студено място. Слънчевата светлина и топлината могат да променят миризмата. Ако видите някакво кафяво сгъстяване, парфюмът вероятно се разваля.

Но не се лишавайте от парфюмите си, докато наистина не забележите, че миризмите им се променят. С остаряването ни обонянието се променя, така че е възможно вашето собствено обоняние да накара аромата на парфюма да се промени с течение на времето. След като отворите бутилка парфюм, тя също започва да се „състарява“.

Най-добрият начин да разберете защо парфюмът ви мирише различно е като направите тест за сравняване на продукти. Когато правите сравнение на парфюмни продукти, най-добрият начин да го извършите е чрез сляпа дегустация. Занесете бутилката си с парфюм в магазин за парфюми и напръскайте върху неутрална хартия, сравнете 2 еднакви парфюма, помолете 2-3 души да ви помогнат и не забравяйте, че парфюмът о де тоалет продължава 3-4 часа, а о де парфюм парфюмът издържа 6-8 часа. Освен това на неутрална хартия издръжливостта на парфюма е намалена.