Защо да изберем часовник със силиконова каишка и как да се грижим за него?

Материал като силиконът стана много често през последните години и часовниковата индустрия не е изключение. Основните предимства на силиконовите каишки за часовници са следните: те са еластични, има много модели, те са меки и удобни за носене, имат дълъг експлоатационен живот и достъпна цена. По правило такива каишки се намират в младежки, спортни колекции и модели за водолази. Благодарение на силиконовата каишка можете да носите удобно всеки ръчен часовник и да не изпитвате неудобства.

Най-често такива модели се търсят сред децата и юношите – това се обяснява с богатия избор от цветове, при които всеки може да избере модел, който да отговаря на стила му, посетете https://www.instagram.com/timedix.bg/. Силиконовите каишки се предлагат в различни текстури.

В сравнение с кожените каишки, каишките, изработени от полимер, гума и силикон, са по-малко капризни по отношение на превантивните мерки за тяхната дълготрайна работа. Единствените изключения са такива неблагоприятни фактори за тях като изключително високи температурни спадове по време на работа при значителни експлоатационни натоварвания и процесът на естествено стареене (полимеризация) на материала на лентата. Следователно.

1. Въпреки високата гъвкавост и еластичност на тези каишки, все още не препоръчваме да закрепвате силиконовите каишки плътно на китката. Също така, избягвайте прекомерното огъване на каишките (повече от 90 градуса) в мястото на контакт между отворите и езика на закопчалката, когато закрепвате и разкопчавате каишката на часовника.

2. В случаите, когато каишките за часовници са много леки, особено бели, опитайте се да не ги комбинирате с тъмни дрехи с дълги ръкави, които с маншетите могат значително да оцветят външната им повърхност.

3. Не оставяйте часовници с полимерни каишки в близост до източници на силна топлина (батерии, нагреватели и др.) Или дълго време на пряка слънчева светлина или силни изкуствени източници на светлина. Същото се отнася за работа или съхранение при много ниски температури – от -10 градуса и по-ниски.

Почистване

Имайки предвид, че на практика няма специални продукти за почистване на силиконови каишки за часовници, предлагаме да се запознаете със следните практически съвети за почистването им.

1. Първо опитайте да почистите каучуковата (силиконова, полимерна) каишка за часовник със сапунена вода или течност за миене на съдове. Освен това, за приготвяне на концентриран сапунен разтвор е за предпочитане да се използва обикновен домакински сапун. И за разлика от кожените каишки, които изискват голям деликатност при работа, стара четка за зъби или кухненска гъба е по-полезна тук, вместо памучен тампон. Съветваме ви първо да намажете най-мръсните места по каишката със сапунена вода и след известно време, почиствайки с четка или гъба, изплакнете я от каишката. Ако замърсяването не е силно, тогава можете и без забавяне веднага да минете с четка или гъба с разтвор по цялата дължина на каишката от двете страни. След това изплакнете с топла течаща вода.

В същото време искрено се надяваме, че вашите часовници с полимерни каишки имат поне 5 ATM водоустойчивост – добре, това е да се гарантира, че няма да ги „удавите“ по време на почистване на каишката.

2. Ако вашата каишка е бяла и този метод не и донесе значително почистване, тогава трябва да опитате домакински продукти без хлор за почистване на плочки и бани. Но само внимавайте, като използвате защитни ръкавици и не прилагайте веднага разтвора върху цялата каишка, а първо опитайте върху всяка малка част от нея с памучен тампон. Ако сте доволни от резултата, тогава можете да пристъпите към почистване на цялата каишка. След почистване не забравяйте да изплакнете каишката с обилно количество топла вода.

3. Между другото, понякога е достатъчно да разтриете най-замърсените части на каишката с канцеларски ластик, за да почистите мръсотията. Попаднахме и на информация за успешен опит с използването на някои средства за отстраняване на лак за нокти при почистване на каишките.

Но по какъвто и начин да изберете, моля, не забравяйте, че за разлика от класическите модели часовници с конвенционално закопчаване на каишка, часовниците с полимерни каишки могат да имат структура, интегрирана с корпуса. И ако в процеса на вашето експериментално почистване такава каишка пострада значително, тогава замяната и с нова може да бъде много проблематична. Затова първо трябва да посетим сайтове, от които да се информираме, да разглеждаме, мислим, а после действаме!