Какви условия на труд наистина искат служителите

Собствени фитнес зали, помещенията за медитация, горещите телефонни линии за здравето са непълен списък на ползите за служителите, в които компаниите инвестират. Но изплащат ли се тези инвестиции? Future Workplace and View наскоро бяха интервюирани 1.601 работници в Северна Америка, за да разберат какви ползи са най-важни за тях и как те влияят на производителността.

За наша изненада установихме, че служителите на първо място искат много прости неща: чист въздух, достъп до дневна светлина и възможност да подредят работно място по свой вкус. Половината от анкетираните служители заявиха, че през деня са сънливи поради лошото качество на въздуха, а над една трета отчитат загуба до час работно време заради това. Оказа се, че качеството на въздуха и светлината влияят най-силно на производителността, удовлетворението и благополучието на служителите, докато въздействието на фитнес и медицински грижи е незначително.

Висококачественото работно място с естествена светлина, добра вентилация и комфортна температура намалява риска служителите да отсъстват от работа до четири дни в годината.

Ето три стъпки, които можете да използвате, за да подобрите работната си среда и благосъстоянието на служителите.

1. Спрете да губите пари за безсмислени облаги. Приемете за даденост, че не знаете какво искат служителите ви и потърсете начини да разберете. Ако работодателите правеха това по-често, те биха обърнали по-малко внимание на ползите, от които се ползват малко служители (например фитнес залата), и повече на промените в работните места, които засягат всички (например, качеството на въздуха и достъпът до дневна светлина).

На първо място сред факторите, споменати в нашето проучване, беше качеството на въздуха. 58% от анкетираните казват, че чистият въздух без алергени подобрява благосъстоянието им. 50% са казали, че ще работят и ще се чувстват по-добре в офис с гледка от прозореца, а една трета от анкетираните биха искали да могат да регулират температурата на работното си място. Само една трета от участниците в проучването нарекоха температурата в офиса си идеална.

Разсейващият шум притеснява повече от една трета от анкетираните, което се отразява върху способността им да се концентрират. Служителите казват, че телефонните обаждания, звуковете на клавиатурата и разговорите на колегите влияят върху способността им да бъдат бдителни. Почти половината от анкетираните са искали техните компании да подобрят тези фактори и са искали това повече, отколкото са получавали други предимства. По този начин, първото нещо, което трябва да видите за какво харчите пари, и да намалите разходите, които не се изплащат.

2. Ако е възможно, позволете на служителите да подреждат работни места по свой вкус. Нашето проучване показа, че 42% от служителите биха предпочели да персонализират работното си място, докато само 28% искат неограничени възможности за ваканция. Какво точно искат да персонализират служителите:

температурата: почти половината от анкетираните биха искали да имат приложение, което да им позволи да зададат температурата на работното място;

главно осветление и светлина на бюрото: една трета от анкетираните искат да контролират надземното осветление и светлината на масата, както и потока от дневна светлина;

ниво на шума: една трета би искала да контролира звуковата среда на работното място.

Може да изглежда, че подобни искания могат да бъдат удовлетворени само в личните кабинети на висшите мениджъри, но това не е така. Седалището на Hewlett-Packard Enterprise е един пример за компания, която предостави на служителите възможност да контролират нивата на шума, когато планират офис на открито пространство. Сградата, заета от компанията, е проектирана, като се взема предвид възможността за контрол на фона на шума, така че служителите да бъдат по-малко разсеяни. Някои компании, като Regeneron Pharmaceuticals, отидоха още по-далеч и позволиха на служителите да контролират количеството дневната светлина, влизаща от прозорците на офиса, чрез приложение за смартфон.

3. Погрижете се за наистина здравословна работна среда. Благополучието на работното място се свързва не само с физическото здраве на служителите. Състои се от три компонента: физически, емоционален и екологичен:

емоционално благополучие: осигурете на служителите дневна светлина и тихи помещения, където те могат да се концентрират удобно на работа;

физическо благополучие: осигурете на служителите здравословна храна и ергономични работни места, можете да се възползвате от доставчици на храна до офиса като https://corporate.foodpanda.bg/;

екологично благополучие: уверете се, че офисът има чист въздух, достатъчно светлина, комфортна температура и акустика.

Основният съвет за работодателите: помислете как можете да се върнете към основните условия, важни за служителите, и инвестирайте в онези области, които ще имат най-голямо влияние върху тяхната работа и самочувствие.