пренатоварване

Рискът от психическото пренатоварване и как да го избегнем

Живеем в изключително забързан свят – докато все още не сме приключили с вчерашните задачи, то вече са се натрупали нови, които чакат своя ред. Работата и задълженията сякаш нямат край – ден след ден сме заринати от все повече и повече ангажименти.


Твърде често, за да се справим с всичко, което ни заобикаля както в личния, така и в професионалния живот, ни се налага да се захващаме с по няколко неща едновременно. За съжаление, този начин на живот не се ограничава само в рамките на ден или седмица – често се случва дните ни да приемат именно този облик и да съществуваме по този начин за месеци, дори години. И, докато отмятаме задача след задача, ние се чувстваме успешни и продуктивни – списъкът със задължения се изчиства, след което бива допълван с нови, но ние, все някак, успяваме да наваксаме и да спазваме крайните срокове. Във време, което прокламира, че това да си изключително продуктивен е равносилно на това да си изключително успешен, все повече и повече хора попадат в капана на мултитаксинга.

И докато творим и работим неуморно, забравяме нещо изключително важно – откриването на баланса между работата и почивката и времето за себе си са от изключително значение, за да се чувстваме добре и физически, и ментално.

Психическото пренатоварване върви ръка за ръка с все повечето работа, която всеки от нас има ежедневно. Стремежът да се вместим в крайните срокове и да изпълним колкото е възможно повече задачи често пренатоварва психиката ни. Признаци за това са прекомерната уморяемост, честата раздразнителност и липсата на желание у нас да практикуваме хобитата си, например. Изнервеността е нещо особено присъщо за онези, които страдат от психическо пренатоварване.

Как да го предотвратим? Експертите съветват да правим ясно разграничение между времето, което отделяме за работа, и това, което отделяваме за активна почивка и презареждане. Следва да концентрираме вниманието си върху работата, когато работим, но и да обърнем щателно внимание на себе си и нуждите си, когато почиваме. Колкото повече не смесваме двете дейности, толкова повече си осигуряваме снишаване на риска от психическо пренатоварване.