bullet journal

Bullet Journal – какво е това и как да го водим?

Bullet Journal – любимото дете на дневника и тефтера със задачи. Новата криейтив мания, която завладя не само тинейджърите, но и всички, които не се вписват в скучната понякога мярка на планерите.


Какво всъщност е bullet journal и от кога се използва?

Bullet journal манията започва преди 7 години най-вече с появяването на сайта bulletjournal.com, от където движението добива голямата си популярност в момента. Реално, това е тефтер, който е разграфен с точки, а не с линии или квадратчета – от тук идва и bullet. По този начин сами може да персонализирате изгледа на журнала си, за да ви върши най-полезна работа.

Какъв тефтер да използвате?

По принцип най-лесното решение е да се поръча тефтер от самия сайт, но винаги можете да използвате обикновен, разграфен с точки тефтер Leuchtturm, Moleskine. Rhodia или каквото има на точки. Все пак тефтера си е за вас, затова изберете каквото е по вкуса и по джоба ви.

Как да започнете?

Началната ключова страница служи за създаване на индекс или иначе казано като съдържанието на дневника ви, където може да си отбележите коя секция от коя страница започва, както и да добавите символи, с които да отбелязвате различните си дейности.

Следващите 4 страници се водят „Future Log” или иначе казано разграфена цялата година напред, където да можете да си отбелязвате предстоящи събития, важни цели или пък задачи, чието изпълнение е по-дълго. Тук е и мястото да си отбележите важни рождени дни, празници и дори плановете ви за пътувания.

„Monthly Log” са двете страници, в която да направите по-ясен план за месеца и целите ви за предстоящите 4 седмици. Този месечен план се прави за всеки месец по-отделно, когато стигнете до него и планирате дейностите си занапред.

Разбира се, има и „Daily Log”, където да пишете задачите си за всеки ден.

Можете ли да започнете да водите такъв журнал, ако не е началото на годината?

Разбира се. Хубавото тук е, че всичко е персонално и трябва да е полезно за вас и вашите лични нужди. Просто започвате от където ви е удобно.

И още…

Ако не сте свикнали да си водите дневник или планер, винаги можете да използвате bullet journal за следене на навиците ви, да следите какво четете и какви сериали гледате или просто да го направите така, че да ви доставя удоволствие и да е полезен за ежедневието ви.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.