Как да изберем сушилня за дрехи: преглед на критерии от Техномикс

Как да изберем сушилня за дрехи: преглед на критерии от Техномикс

Отделна сушилня за дрехи е може би един от най-малко известните домакински уреди на съвременния пазар. Ако пералната машина отдавна се е превърнала в стандарт дори за малки апартаменти, тогава може да не е твърде лесно да се срещнете с отделна машина за сушене. Повечето хора предпочитат да използват комбинирана пералня и сушилня или да сушат дрехи по старомоден начин, като ги окачват на сгъваема метална сушилня.

Ако се замислите, може да има няколко обективни причини за това Потребителско поведение. Ето най-очевидните от тях.

Разходи за уреда

Нежеланието да харчите пари за скъпо оборудване е напълно здрав аргумент.

  • най-евтината автоматична пералня струва около 400 лева;
  • най-евтината автоматична пералня със сушене-около 600 лева;
  • сушилня – около 700-800 лева.

По този начин, ако оставим настрана дребните злополуки, се оказва, че евтината сушилня струва повече от евтината пералня с функция за сушене. Изглежда като парадокс, но фактите са упорито нещо.

От друга страна, обикновена електрическа релса за кърпи (която, грубо казано, е нагревателен елемент, скрит в метална тръба) ще струва средно около 450 лева, въпреки че със сигурност губи дори най-примитивната сушилня по отношение на своите „способности за сушене“.

Разходи за електроенергия

Икономията на електроенергия е много по — слаб аргумент. Един цикъл на сушене ще изисква разходи, приблизително съответстващи на 0,7-1,5 кВтч, което, разбира се, е много малко (особено в сравнение с цената на самата машина).

Спестяване на място

Сушилнята по своите размери приблизително съответства на конвенционалната пералня. Е, тъй като нашата пералня традиционно се инсталира в банята (а не в кухнята, както е обичайно в много страни), изобщо не е изненадващо, че не винаги е възможно да се намери място за второ устройство със същите размери.

От друга страна, много сушилни позволяват монтаж директно върху пералната машина (отгоре, с помощта на специален адаптер), а обикновена сгъваема сушилня, която може да се намери във всяка къща, с окачено пране, ще отнеме около два квадратни метра жилищна площ. В повечето случаи-ако има място за пералня, тогава има и място за сушилня.

Наличието на перални машини със сушене

Разбира се, в условия на липса на пространство, най-очевидното решение е закупуването на пералня с функция за сушене на дрехи (такива устройства могат да се намерят доста често). Нека обаче не забравяме, че в този случай сушенето е второстепенна задача и следователно не всички перални машини се справят с тази задача достатъчно добре. В допълнение, повечето машини са в състояние да изсушат много по — малко пране наведнъж, отколкото могат да измият-от ~ до ~ от максималното натоварване на барабана. На практика това означава, че стартирането на програма „измиване+сушене“ ще ви накара да миете около два пъти по-често.

По този начин, в допълнение към напълно естественото желание да се избегнат ненужни разходи, единственият аргумент срещу закупуването на сушилня може да бъде само инерцията на мисленето (през целия си живот прането се изсушава на въже — и ще продължим да го изсушаваме по същия начин), малки кадри от банята (например, ако, за да спестите място, трябваше да закупите пералня с малък размер, инсталирана под мивката) или грешка при планирането на стаята (пространството над пералнята вече е заето от шкаф или рафтове, но няма място за сушилнята).

Избор на подходяща сушилня за дрехи

Що се отнася до избора на подходяща машина за сушене на дрехи, няма твърде много потенциални трудности и проблеми. Почти всички съвременни сушилни адекватно се справят със задачата, а разликата между тях се крие главно в лекотата на използване и разходите за сметки за електричество. Нека да разгледаме моделите, представени на съвременния пазар, и да разберем как са сходни и как се различават.

Размери и начин на монтаж

По-голямата част от машините за сушене на дрехи на пазара са самостоятелни или частично вградени уреди. Много от тях позволяват монтаж „в колона“ върху конвенционална пералня. Размерите им приблизително съответстват на свободностоящи пълноразмерни перални машини (около 85 ~ 60 ~ 60 см). Има и по — компактни модели-обикновено с намалена дълбочина.

Какво означава това на практика? Най-вероятно няма да можете да закупите сушилня за дрехи, която е напълно вградена в кухненския комплект: няма да можете да затворите предния панел с фасадата. От друга страна, ако не сте объркани от вида на сушилнята в кухнята, тогава много модели позволяват инсталирането „под плота“ и следователно не е необходимо да търсите място в банята. Въпреки очевидността на този факт, припомнете си: по-голямата част от сушилните не се нуждаят от връзка с канализацията, те могат да бъдат поставени на всяко място, където има изход.

Инсталирането на сушилни на перални машини се извършва с помощта на специални адаптери — като правило пластмасови „адаптери“, с помощта на които устройствата са свързани и закрепени един към друг. Такъв адаптер може да бъде включен в комплекта за доставка на сушилня или да се продава като допълнителен аксесоар за пералната машина. Ето защо е по-добре да се притеснявате за неговото присъствие предварително, на етапа на избор на подходящ модел.

Трябва също да се знае, че няма основна забрана за инсталиране на пералня в сушилнята на различни места. Например пералнята е в банята, а сушилнята е в кухнята. Или пералня в кухнята и сушилня в коридора. Това е просто по-малко удобно, защото измитото и изцедено бельо ще трябва да се носи на друго място.

Устройство

Въпреки факта, че ако желаете, можете да закупите истински шкаф за сушене (в който можете да закачате прането директно на закачалката), по-голямата част от сушилните на пазара са устройства от барабанен тип. Какво означава това? Прането в сушилните се поставя в барабана (точно както в пералните машини). Вярно е, че страничните ръбове на такъв барабан ще бъдат гладки, а далечната стена (край) ще бъде перфорирана. Въздухът ще духа от дупките в края, а гладките страни на барабана ще служат за изглаждане на прането.

По време на работа въздухът преминава през специални филтри, които трябва да се почистват от време на време от частици пране. Тази задача обаче не представлява особена трудност.

Вентилация или кондензация

Съвременните машини за сушене на дрехи са от два вида — с вентилация или кондензационно сушене. Разликата е преди всичко в метода за „неутрализиране“ на влажния въздух. Вентилационните сушилни извеждат влажен въздух през специална тръба-на улицата или във вентилационната система. Ясно е, че в затворено пространство, без възможност за отстраняване на излишния влажен въздух, е невъзможно да се използва такава сушилня.

Кондензационните сушилни събират излишната вода в специален резервоар, който трябва периодично да се изпразва. Такава машина може да бъде инсталирана почти навсякъде, където има изход.

И накрая, някои модели позволяват свързване към канализацията, което означава автоматично източване на излишната влага. Удобен и практичен, но налага някои ограничения на мястото на инсталиране.

Вентилационната сушилня средно ще струва малко по-малко от кондензационните модели, но в повечето случаи ще изразходва повече електроенергия.

Термопомпа

Най — модерните сушилни са оборудвани с термопомпа-специално устройство за охлаждане на въздуха, преминаващ през барабана за пране. Това всъщност е компактен хладилен апарат.

В традиционните сушилни въздухът се охлажда от температурната разлика с въздуха в помещението, което се счита за недостатъчно ефективно. Наличието на специално охлаждащо устройство (компресор, който изпомпва хладилен агент) на пръв поглед е свързано с допълнителни разходи за електричество, но практиката показва, че в резултат на това такова решение е по-икономично, а общата консумация на електроенергия за сушене на дрехи е по-ниска.

Факт е, че охлаждащата верига на термопомпата не само поема излишната топлина на въздуха по време на кондензация на влага, но в същото време загрява следващата партида въздух, която току-що се подготвя за подаване в барабана. По този начин електрическата енергия се консумира само веднъж, но изпълнява полезна работа два пъти — работи за охлаждане в едната част на машината и за отопление в другата. Според нас това е пример за много елегантно инженерно решение. Въпреки факта, че машините с термопомпа ще струват повече, според нас в този случай не си струва да спестявате.

Консумация

Тъй като говорим за потреблението на електроенергия, няма да е излишно да си припомним различните класове енергийна ефективност. Тези класове варират от най-добрите А+++ до лошите с.последните обаче вече не могат да бъдат намерени на съвременния пазар, докато някога най-добрият клас Б отдавна е престанал да бъде най-добрият, отстъпвайки място на класове А+, А++ и а+++. Както виждаме, с развитието на домакинските уреди се появяват все повече и повече нови, по-ефективни решения, което се отразява под формата на допълнителни „предимства“, които добавят към клас Б.

Ако разбирате мързела, тогава е достатъчно просто да запомните, че колкото повече предимства виждате след буквата+, толкова по-икономична ще бъде вашата кола. В противен случай препоръчваме да се обърнете директно към инструкциите за устройството, в които разработчиците ще разкажат подробно колко точно електроенергия ще бъде изразходвана за изпълнение на определена програма за сушене. А в някои случаи те дори ще изчислят средната консумация на електроенергия за годината на експлоатация, спестявайки ви от необходимостта да се въоръжите с калкулатор.

Управление

Подобно на пералната машина, сушилнята има набор от различни програми, фокусирани върху различни задачи и най-подходящи за определени видове тъкани. Всяка програма съответства на определена температура, продължителност на сушене, както и препоръчителното количество пране (като правило се измерва в килограми). Така например една и съща машина може да изсуши 6 кг хавлиени кърпи, 4 кг дънки, 2,5 кг ризи или 1 кг вълнени дрехи.

Наличието на определени програми, разбира се, до голяма степен е въпрос на вкус. Най-популярните режими се намират във всички сушилни без изключение. Ако обаче имате някакви персонализирани заявки и изисквания, бихме препоръчали да обърнете внимание на наличието на подходящи програми предварително. Може би за вас е особено важно наличието на нежно сушене или режим на работа с пух?

Тези, които често се занимават с вълнени продукти, трябва да обърнат внимание на наличието на сертификат за сушилня (но, разбира се, тогава и пералня)+. Този сертификат означава, че машината е тествана за способността й да мие и изсушава нежно вълнени продукти.

Интерфейсът на контролния панел трябва да бъде избран преди всичко в съответствие с личните вкусове. За някои обикновен Контролен панел, състоящ се от няколко механични бутона, ще бъде достатъчен. Други определено ще искат да видят дисплей, показващ времето до завършване на процеса на сушене, а също така ще искат машината да бъде оборудвана със специални сензори за влажност на прането. Същото се отнася и за такива незадължителни опции като вътрешно осветление, наличие на предупредителни звукови сигнали и т. н.

Извод

Изборът на машина за сушене на дрехи е много проста задача. Особено, ако започнете да го подготвяте — след като отговорите на няколко прости въпроса.

Първият и най — важен от тях е методът за инсталиране на машината. 

  • Ще стои ли отделно или ще стои отгоре на пералнята
  • Ще ми Трябва ли връзка към канализацията или изход за въздух към вентилацията

Отговорите на тези въпроси ще премахнат очевидно неподходящите модели от разглеждане и ще ограничат избора до разумен минимум. На същия етап най-вероятно ще бъде възможно да решите дали моделът за вентилация или кондензация е подходящ за вас.

Следващият етап е необходимостта да се определи цената, която е пряко повлияна от фактори като наличието или отсъствието на термопомпа, набор от налични автоматични програми, както и допълнителни (незадължителни) функции и, разбира се, „надценка за марката“.

След като се стигне до разумен компромис по тези въпроси, изборът най-вероятно ще се стесни до 3-5 модела и ще бъде лесно да се вземе окончателно решение.