Как се проверява моторното масло?

Как се проверява моторното масло?

Маслото е жизнената сила на двигателя на вашия автомобил. Да се ​​уверите, че винаги има достатъчно от него е най-лесният начин да сте сигурни, че ще избегнете катастрофална повреда на двигателя и огромните ремонтни разходи, свързани с това.

Това е особено важно, ако шофирате по-стар автомобил. Когато одометърът на автомобила премине границата от 100 000 мили, износването на двигателя може да доведе до изгаряне на малки количества масло всеки път, когато шофирате. Тази загуба се натрупва, което може да накара нивото на маслото да спадне твърде много между смените на маслото.

Превозните средства с голям пробег също са по-податливи на течове на масло. И двата проблема са причина да проверявате маслото си редовно, за да прецените колко често трябва да го допълвате или сменяте изцяло. Препоръчваме ви да се спрете на TEXACO HAVOLINE ENERGY 5W30 от Shopauto, както и да разгледате останалите предложения в сайта.

Проверявайте маслото си веднъж седмично в продължение на месец и ще разберете колко бързо се изчерпва или дали изобщо се изчерпва. След като разберете това, можете да го проверявате по-рядко, веднъж месечно.

Ето как да проверите вашето масло:

Стъпка 1: Подгответе се за проверка

Уверете се, че вашето превозно средство е паркирано на равна повърхност с изключен двигател, скоростна кутия в режим на паркиране и включена ръчна спирачка. Повдигнете капака. Ако не знаете как да направите това, консултирайте се с ръководството на производителя.

Повечето автомобили имат лост за освобождаване на капака под арматурното табло от лявата страна. Под предния ръб на капака има и предпазител, който ще трябва да отключите, преди да можете да вдигнете капака.

Стъпка 2: Намерете измервателната пръчка

Пръчката за измерване на нивото на повечето превозни средства се забелязва лесно, тъй като има малка цветна дръжка, обикновено жълта или оранжева, маркирана със символ на кутия с масло.

Стъпка 3: Издърпайте измервателната пръчка

Издърпайте пръчката докрай от тръбата, в която е поставена. Това е като да извадите меч от ножницата. Пригответе парцал или хартиена кърпа и избършете автомобилното масло от края на измервателната пръчка. На върха ѝ ще видите две линии: долната показва, че нивото на маслото е ниско. Горната линия означава, че картера (масления резервоар на автомобила) е пълен. Някои измервателни пръчки също са маркирани с думи като „пълен“ и „добавяне“.

Стъпка 4: Отбележете нивото на маслото

Поставете бавно измервателната пръчка в тръбата и я натиснете докрай надолу. Сега го изтеглете и погледнете внимателно върха, върху който трябва да има масло. Ако нивото на маслото е между двете линии, вашият автомобил има достатъчно масло. Ако е на долната граница или под нея, време е да добавите литър.

Стъпка 5: Изчакайте и проверете отново

След като добавите един литър масло, изчакайте няколко минути маслото да се оттече надолу в картера и след това го проверете отново, за да сте сигурни, че нивото е поне между двете линии. Нивото на маслото не трябва да е високо, за да може вашият двигател да има достатъчно смазка и да работи безопасно.

Проверката на маслото става бързо и лесно и ще свикнете да го правите много по-ефективно всеки пък. Изборът му може да е сложен процес, затова ви съветваме да изберете доверени доставчици още днес.