Кое е най-доброто време за прием на всяка хранителна добавка?

Кое е най-доброто време за прием на всяка хранителна добавка?

Точното време на прием може да окаже изненадващо голямо значение и при хранителните добавки. Да знаете кога да вземете своята хранителна добавка е не просто удобство, но и преимущество.

От 4Fitness Shop разглеждат първо кои са най-неподходящите моменти за прием на хранителни добавки и защо:

Обилен обяд с много хляб, който завършва с голяма чаша кафе.

Най-лошото време за прием на хранителни добавки е по време и след обяд с много хляб и кафе. И кафето, и пълнозърнестите храни съдържат фитинова киселина. Това е вещество, което възпрепятства абсорбирането на минералите.

Диета, която не е богата на зеленчуци и месо, но е пълна с фитинова киселина, ще попречи на правилното действие на вашите хранителни добавки. Освен че това ще бъде пълна загуба на пари, ще ви и подведе, че приемате нужните ви вещества. Така наистина може да стигнете до недостиг и то без да си давате сметка за това.

Това важи и за калоричните десети, мазните и пържени храни. След тях по-добре консумирайте само вода. А в идеалния случай и изобщо ги избягвайте.

И така, кое е най-доброто време за прием на всяка хранителна добавка?

Витамини и минерали

Най-доброто време за техния прием е по време на хранене. Трябва да знаете и че мастноразтворимите витамини (А, Д, Е, К) се нуждаят от малко мазнини, за да се усвоят добре. Минералите са водоразтворими, но също се усвояват добре с малко мазнини.

Идеалната диета включва повече зеленчуци и малко мазнини. Така ще запазите ефекта на хранителните добавки най-дълго време.

Магнезий

За предпочитане го приемайте вечер. Той ще подпомогне спокойния ви сън, така че да се събудите свежи и отпочинали на сутринта. Не го взимайте по време на хранене, защото ще попречи на храносмилането, възпрепятствайки ефекта на стомашните киселини.

Бъдете особено предпазливи при консумация на протеини и едновременен прием на магнезий. Ще загубите и от двете!

Омега-3

Също ги приемайте вечер, но може и по време на хранене. Те се усвояват по-добре с малко мазнини от храната. Но избягвайте да го взимате точно преди или след тренировка: допълнителният кислород в тялото ви дава по-голяма шанс за окисляване на мастните киселини.

Пробиотици

Приемайте ги също вечер. Бактериите оцеляват най-добре на празен стомах, така не ги смесвайте с храна. Рано сутрин също е добра идея.

Йод

Най-добре го приемайте сутрин. Той е важен за производството на хормони на щитовидната жлеза, които ви осигуряват повече енергия – нещо, което ви е важно през деня, а не през нощта.

Ето и кратко обобщение, което ще запомните лесно:

  • Сутрин: йод
  • Вечер преди сън: магнезий
  • Никога с много хляб и кафе
  • Йод и пробиотици: никога заедно.

Фитнес добавките обикновено се взимат преди или след тренировка. Това се отнася за L глутамин, ВСАА, протеини, креатин и др. Има и добавки, които могат да се приемат по време на физическо натоварване.

Фитнес добавките преди тренировка ви дават повече енергия и ви правят по-концентрирани. След тренировка пък подпомагат възстановяването ви. Съобразете конкретната фитнес добавка с вашия начин на живот и нужди за оптимални резултати.