начини за пестене на пари

Няколко лесни начина за пестене на пари още сега!

Разполагането с финансови средства е нещо, което доставя неимоверен комфорт и спокойствие.


Независимо от сферата ни на занимание и начина ни на живот, всеки от нас се нужда е от средства, за да посреща нуждите си от всякакво естество.

Ето защо в днешния текст решихме да ви дадем няколко идеи – знаете ли, че всъщност пестенето на пари би могло да бъде едно не трудно занимание?

Вижте как.

Създайте си бюджет


Експертите съветват да си съставите бюджет, спрямо който да менажирате начина си на живот и нещата, които си позволявате месечно. Първата стъпка към това е да си дадете реална сметка за съотношението между парите, които получавате, и тези, които харчите. Ако често финансите ви не ви достигат и няма изгледи количеството им да бъде завишено, то тогава ще трябва да се „вместите“ в настоящата ситуация. Преценете от кои дейности бихте могли да се лишите. Опитайте да си наложите седмичен паричен лимит – постарайте се да не надвишавате определена сума за седмица. Така ще бъдете сигурни, че винаги ще разполагате с достатъчно за оставащото време от месеца.

Изполвайте „30-дневното правило“

По същество, това правило гласи следното: ако възнамерявате да си купите нещо скъпо, то направете списък на ползите, които би ви донесло то. Обмислете всички предимства и недостатъци, след което изчакайте 30 дни и, след тяхното изтичане, се върнете към процеса по взимане на решение. Все още ли този предмет ви се струва толкова необходим? Целта тук е да се ограничи процесът по импулсивното пазаруване – не един и двама са ставали жертва именно на тази дейност.

Дръжте дома и колата си изправни

Ключът тук е в честата профилактика и грижа както за уредите в дома ви, така и за различни части по колата ви. Ако често поддържате вещите си в изправно състояние, ограничавате риска нещо да се развали до такава степен, че да изисква или голям, щателен и скъп ремонт, или цялостната подмяна с нов уред или автомобил. Това неимоверно би се отразило доста пагубно на бюджета ви.

Планирайте пазаруването си

Тук на помощ идват добре познатите ни списъци за пазаруване от миналото. Идеята е отново да се ограничи импулсивното пазаруване – колко пъти ви се е случвало да отидете в магазина за два или три хранителни продукта, а да излезете с няколко чанти покупки? Правете си предварителен списък на нещата, които са ви необходими – така ще ограничите разхищението на средства.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.