Златни бижута от бяло злато – какво е различното при тях?

Златни бижута от бяло злато – какво е различното при тях?

Белите златни бижута са на върха на своята популярност. Те изместиха класическите изделия в слънчев жълт цвят сред определени групи потребители. На какво се дължи очарованието на бялото злато? Може би на студения му блясък, сходен с този на среброто. Накитите от този вид златна сплав подхождат на хора, в чийто външен вид (цвят на косата и кожата) преобладават студените тонове.

Какво представлява бялото злато?

Златото в оригиналния му вид е жълт метал, но в чиста форма то не е подходящо за изработка на бижута. За да му се придаде пластичност и твърдост, то се легира с други метали. Такива добавки в сплавта се наричат ​​легиращи компоненти или лигатура. Добавките могат да варират в дадена сплав.

Сребристо-бял цвят се получава чрез добавяне на метали от групата на никел, цинк или платина. Външно тези сплави почти не се различават, но все пак има разлика между тях. Цинкът и никелът са потенциални алергени. Те могат да причинят раздразнение на кожата, особено ако тя се характеризира със свръхчувствителност. Някои производители обаче все още използват такива добавки заради ниската им цена.

Ако сте склонни към алергии, купувайте златни бижута от бяло злато без съдържание на никел. Това означава, че в състава на метала няма потенциален алерген и рискът от реакция на кожата при контакт с бижуто е по-малък. Имайте предвид, че никелът може да присъства и в жълтите златни бижута, ако са с ниско качество.

Как се постига цветът?

Бялото злато има сивкав цвят с леко жълт оттенък. Този нюанс не е много красив, затова върху накитите често се добавя родиево покритие. Родият е метал от платиновата група, който придава на бижуто допълнителен блясък и прави цвета му по-привлекателен. Той също така защитава мекото злато от деформации и надраскване.

Родиевото покритие се износва с времето, особено когато става въпрос за бижута, които редовно са подложени на триене или друго механично натоварване. Ако закупите годежен пръстен от бяло злато с родиево покритие, покритието ще трябва да се поднови след няколко години. Тази услуга се предоставя от повечето бижутерски ателиета.

Проба на златото

Пробата показва какво количество благороден метал (злато) се съдържа в златната ювелирна сплав. Бялото злато може да бъде с проба 585 или 750. Вторият вариант е по-често срещан, особено когато става въпрос за годежни пръстени с диаманти. На външен вид е трудно да се разграничи бялото злато 585 от проба 750. При по-внимателен поглед се вижда, че висококачествената сплав има по-красив нюанс.

Цената на различни проби също е различна, тъй като количеството благороден метал в 750 златна проба е по-високо. Други метали и сребристосиви сплави, които се използват в белите златни бижутата са: платина, сребро, титан и стомана. Обогатените с платина сплави имат по-тъмен цвят. Те се отличават с висока механична якост: продуктите от платина почти не се надраскват.

Цената на изделията от платинени сплави е по-висока, тъй като за изработката им се използва висококачествена сплав – проба 950. Бижутата със сребърна лигатура имат по-сив нюанс. С течение на времето те могат да се покрият с налепи и да потъмнеят. Ювелирните изделия от сребро са много по-евтини от същите продукти от бяло злато.