Стъклоповдигач – механизмът, който отговаря за движението на стъклата в автомобила

Стъклоповдигач – механизмът, който отговаря за движението на стъклата в автомобила

Движението на страничните стъкла безспорно е една от съществените и важни функции, които следва да притежава всеки един автомобил. В днешната статия ще обърнем внимание на стъклоповдигащия механизъм – всеки един стъклоповдигач е отговорен за осъществяване на плавното и оптимално движение на страничните стъкла. За същността на часта, разположението й, различните начини за осъществяване на ремонт и най-честите причини за настъпване на повреда, четете следващите редове.

Какво е стъклоповдигач и какви видове познаваме?

Както се подразбира и от самото име на частта, под стъклоповдигач разбираме механизма, пряко отговорен за движението и застопоряването на страничните стъкла. Тази функция е наистина важна и невъзможността от нейното осъществяване би довела до значителен дискомфорт както за водача, така и за пътниците в превозното средство.

Подобно на всички останали части и компоненти от автомобила, така и всеки един стъклоповдигач подлежи на повреда. Ако изведнъж забележите, че стъклата трудно се движат нагоре или надолу, или пък застопоряването им в едно положение е невъзможно, то това са признаци, които следва да ви насочат към мисълта да посетите професионалист, който час по-скоро да направи цялостна и пълна диагностика на вашите стъклоповдигачи. Друг категоричен признак би могъл да бъде пропадането на стъклата. При тези случаи също ви съветваме час по-скоро да се насочите към оторизиран сервиз, който да окачестви подмяна и ремонт на дефектните стъклоповдигащи механизми.

Как се извършва ремонт на един стъклоповдигач?

Както вече споменахме, никак не ви съветваме да се опитвате самостоятелно да отстраните проблем, свързан с някой стъклоповдигач във вашия автомобил. Далеч по-добра идея е да отнесете въпроса до професионалист, който ще съумее да поправи частта.

Тъй като всеки стъклоповдигач се намира във вратите на вашия автомобил, ремонтът логично стартира с отстраняване на кората на вратата. Премахва се също и изолационната мембрана – това значително улеснява и осигурява достъпа до проблемния стъклоповдигач. След това се демонтира самият механизъм и се отнася към работна маса, където по-удобно и спокойно би могъл да се извърши конкретният ремонт. За да се диагностицира механизма в неговата цялост, е важно да се разглоби и демонтира на съставни части. По този начин най-лесно може да се открие проблемния компонент и да се пристъпи към неговото поправяне. Ако повредата е твърде значителна, то тогава е възможно и да се пристъпи и към подмяна на самата част.

След като стъклоповдигащият механизъм е поправен, следва отново в обратен ред да се монтира обратно във вратата, след което да се сложат отново кората и изолационната мембрана. Разбира се, следва щателна проверка – важно е веднага след направения ремонт на всеки един стъклоповдигач да се провери дали той сработва оптимално. Едва след това може да се каже, че процесът по цялостния ремонт е завършен и извършен качествено.

Съветваме ви да подлагате своите стъклоповдигачи на честа диагностика, за да можете предварително да уловите и отстраните всеки един възникнал проблем.