3 съвета при избор на видео карта, споделят от Ардес

Графичната карта винаги е част от цялостната хардуерна конфигурация на всеки компютър, а нейното предназначение е да обработва данните, свързани с графичните изчисления. Благодарение на нея, Вие виждате картината на монитора. Тя притежава процесор (GPU), видео памет и позволява настройки на резолюцията. Въпреки това, днес съществуват различни модели видео карти Ардес и сега ще разгледаме 3-те най-важни съвета при избора.

Какви видове видео карти се предлагат

Основно, те се делят на интегрирани и външни. Първите са вградени директно в дънната платка и използват изчислителните ресурси на централния процесор и капацитета на RAM. Те са предназначени да изпълняват прости графични задачи. Външните се добавят към дънната платка, чрез специален слот. Те притежават собствен GPU и памет.

Сред външните видео карти, основно се предлагат: бюджетен, среден и производителен клас. Сред първите са тези, които възпроизвеждат графика във Full HD резолюция (1920×1080 пиксела) и в някои случаи високи графични настройки. Вторите имат способността да се справят с Full HD или 2K графика, а производителните възпроизвеждат картина с максимална резолюция до 4K.

Видео картите с висока производителност още се делят на:

 • Игрови – те са предназначени предимно за съвременните игри и при тях е важно да се обърне внимание на честотата на паметта и броя на ядрата в GPU. Колкото повече са те, толкова по-добре;
 • Професионални – проектирани са за работа с графики, рендериране, 3D и CAT приложения. При избора им е важно да се обърне внимание на обема на паметта и пропусквателната способност на шината.

Кои са трите най-важни съвета при избора

 1. Изборът трябва да е въз основа на важните параметри и характеристики – отделните компоненти имат значение, но най-важните, на които трябва да се обърне внимание, са: 
  1. Графичното ядро – основната особеност при избора е честотата на ядрата. Колкото тя е по-голяма, толкова ще е по-висока производителността;
  2. Паметта – втората по важност характеристика за производителността на видео картата е обемът на паметта. Колкото е по-голям, толкова по-добре;
  3. Разрядността на шината – съвременните решения са с разрядност на шината от 256, 384, 448 и т.н;
  4. Работната честота – това е скоростта на четене и запис на данни в паметта;
  5. Дължина – важно е да съобразите дължината на видеокартата и пространството в кутията;
 2. Определете целта на покупката – ако изискванията са Ви да използвате новата си видео карта за гледане на клипове, филми и прости игрички, насочете се към бюджетните решения. В случай, че играете съвременни игри с голяма детайлност на графиката или използвате графични програми, то насочете се към геймърските или професионални решения;
 3. Отделете подходящия бюджет – изборът на предлаганите в специализираните онлайн магазини за техника, качествени решения е отлична опция. Така си осигурявате дълготрайност на покупката, безпроблемна работа, гаранция, отлични цени и професионална консултация в Ardes.bg.