Енергийна ефективност, цена и монтаж на климатици

Енергийна ефективност, цена и монтаж на климатици

Въпреки че климатиците могат да намалят температурата в помещението, те консумират много енергия и могат да навредят на джоба ви. Те са и един от основните източници на CFC замърсяване, което се произвежда най-вече от климатици, хладилници и аерозоли. Ето някои неща, които трябва да знаете, преди да закупите климатик. Прочетете, за да научите повече. В тази статия ще разгледаме енергийната ефективност, цената и инсталацията.

Енергийна ефективност

SEER (коефициент на сезонна енергийна ефективност) е една мярка за ефективност на климатизацията. Тази оценка отразява количеството охлаждане, което климатикът произвежда за всяка единица електроенергия, която консумира. Колкото по-висок е SEER, толкова по-малко електроенергия ще използва климатикът през лятото. Например, серията K предлага SEER рейтинг от 14,0. Ако обмисляте мини сплит климатична система, може да искате да проверите нейния SEER рейтинг.

Настоящият коефициент на енергийна ефективност на климатиците на местния пазар е 3,4, стойност, която се счита за средна. Това означава, че кумулативните спестявания биха били около 1764 GWh и 1,1 ktCO2eq. Това проучване също ще допринесе за прегледа на ефективността на MEPS в развиващите се страни. Ще бъде интересно да видим дали тази технология може да проникне на пазара в развиващите се страни. Разходите, свързани с енергийно ефективни климатици, може да са по-ниски, отколкото в развитите страни.

Принцип на действие

Системата за променлив ток работи на принципа на термодинамичния закон за запазване на енергията, който гласи, че енергията не може да бъде създадена или унищожена. Климатиците използват компресор, за да пренасят топлината от едно място на друго. Този процес води до намаляване на температурата и намаляване на влажността, което подобрява нивата на комфорт. Терминът „кондициониране“ се използва за описание на процеса на отстраняване на влагата и повишаване на температурата, два от основните елементи на климатизацията.

Основната работа на един климатик е същата като тази на термопомпите и хладилните агрегати. Тези системи работят, като обменят температурата на една среда с друга, като използват специално формулирани течности, известни като хладилни агенти. Но за разлика от термопомпите климатиците нямат външно тяло за обмен на въздух. Те работят, като всмукват горещ въздух и след това го охлаждат с хладилен агент, който отвежда топлината от помещението.

Цена

Цената на климатичните системи варира според марката и модела. Премиум моделите може да струват около 20 до 30 процента повече от по-евтините. Тези типове имат множество етапи, за да поддържат домовете хладни. Въпреки това можете да изберете модел на по-ниска цена, който все още отговаря на вашите нужди. Цената на монтажа на климатик зависи и от гаранцията, която може да бъде по-висока или по-ниска, в зависимост от вашите нужди. Ако имате нужда от климатик, монтиран в конкретна стая или в цялата къща, можете да попитате вашия HVAC специалист за цената на монтажа.

Инсталация

Има някои важни неща, които трябва да имате предвид, преди да инсталирате климатик в дома си. На първо място, трябва да определите размерите на стаята. След това изберете стена с подходящ отвор. Помислете за дебелината на стените. Местоположението на климатика трябва да бъде съобразено с това. Ако можете да направите това, вашият климатик ще работи по-ефективно. Ако нямате опит да направите това, можете да наемете техник.

Професионалист ще монтира климатик. Въпреки това, ако инсталацията не е извършена правилно, можете да се сблъскате със сериозни проблеми и вероятно да бъдете съдени за щети. Ако модулът не е монтиран правилно, той може лесно да падне от прозореца и да причини наранявания на пешеходците. Това може да доведе не само до съдебно дело, но и да повреди фасадата на сградата, дограмата и интериора на апартамента. За да избегнете подобни проблеми, най-добре е да следвате инструкциите на производителя.