5 храни, с които по света посрещат Коледа

Когато стане дума за Коледа, неминуемо в представите на всеки изникват богато отрупани трапези с всевъзможни лакомства и вкусотии за похапване.


В България сме добре запознати със съпътстващото празниците меню – едва ли някой би могъл да остане равнодушен на маса, където се мяркат коледни сармички, боб, тиквеник и, разбира се – баница или питка.

Замисляли ли сте се с какви храни хората по света отбелязват Бъдни вечер и Коледа? Ако смятате, че е необичайно да се сервира риба например, помислете пак. Запознайте се с 5 храни, които хората в различните държави похапват в края на декември.

Щолен (Германия)

За нашите вкусове и представи щоленът се доближава най-близо до козунака по Великден – представлява тесто, омесено с различни по вид захаросани плодове. Приготвя се за коледните и новогодишните празници в Германия. В различни части на страната към щолена могат да се добавят бадеми, ром, марципан, както и многообразни по вид подправки – кардамон, карамфил, ванилия, канела.

В историята е известен и най-големият десерт от този вид – близо двутонният сладкиш е бил направен специално от най-видните дрезденски сладкари по заръка на управляващия тогава Август II. През 1730г. той заповядва да се подготви толкова голям щолен, че да стигне за всички.

Определено ароматът на щолен настройва празнично германците и ги кара едва да устоят до Коледа, когато ще имат възможност да опитат от това вкусно ястие.

Празникът на седемте риби (Италия)

fish

Това, всъщност, е празник, честван в навечерието на Коледа на Ботуша. За Бъдни вечер италианците похапват риба, затова и този празник дава името си и на типичното ястие, което го съпътства.

Тънкостта при това блюдо се крие в различните начини, по които следва да се приготвя рибата. Изборът е голям – варена, пържена, панирана – въображението на домакинята няма граници.

Също задължителен елемент от италианската коледна трапеза е лещата. Италианците смятат, че консумирането на тази храна предопределя късмет и просперитет през цялата идваща година.

Тамалес (Гватемала)

Република Гватемала в Централна Америка носи екзотика и темперамент. Тамалес там приготвят традиционно за Коледа. Ястието представлява царевично тесто с пълнеж от зеленчуци, сирена, месо и, изобщо, всичко, което приготвящият го пожелае да включи. Честа практика е по време на варенето тамалес да са обвити с царевични листа. Това помага на рулото да не се разпадне под влиянието на врящата вода. Преди консумация листата се отстраняват и не ви остава нищо друго, освен да се насладите на това интересно гватемалско ястие. И да очаквате Дядо Коледа.

Зелева супа с гъби (Словакия)

В Словакия отбелязват Бъдни вечер с купа супа от зеле и гъби. Тази нестандартна за нашите вкусове и представи рецепта е традиционна за празниците и словаците я приготвят с истинско удоволствие и празнично настроение. За Коледа пък добавят свинско към супата и така отбелязват и този празник. Вие бихте ли опитали това ястие?

KFC (Япония)

За накрая оставихме голямата изненада. Всички знаем за прословутото японско здравословно и диетично хранене – японците залагат основно на рибата и морските дарове, ориза, водораслите, нудъл-супите. За Коледа, обаче, в Страната на изгряващото слънце се е превърнало в традиция жителите да консумират кофи с панирани пилешки крилца и бутчета. Това меню е дотолкова залегнало в празничните обичаи, че японците асоциират веригата за бързо хранене с Коледа.

А вие склонни ли сте да опитате някои от тези нестандартни ястия за сметка на пълнените чушки и ошава?

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.