Зазимяване на градината - какво трябва да знаете

Зазимяване на градината – какво трябва да знаете

Грижата за тревните растения, които отглеждате в градината, е специална през зимата. Периодът от ноември до началото на пролетта се определя като рисков фактор за насажденията, изискващи специална защита от измръзване посредством покривала и други средства с доказана ефективност. Същото важи и за случаите, в които става дума за отглеждане цветя като рози, бегонии или туи в двора, както и за растенията на балкона у дома, разказват от Otrovi.com. Предпазването им е важно да се случи преди да дойде студът, за да се запазят и за топлия период. 

Какво представлява зазимяването на градината?

Това е много важен етап за всеки един градинар, който е положил много труд и усилия в отглеждането на посевите. Ползите от зазимяването на градината са категорични, а с помощта на правилните препарати и съвети за тяхното прилагане, резултатите могат да бъдат отлични. Какво представлява този ключов етап от поддръжката на насажденията? Ето едни от най-важните съвети:

  • Ако температурите паднат до 7 градуса и се задържат в тази амплитуда, то значи е дошло време да се замислите за ежегодното зазимяване на градината. Когато го извършите правилно, това ще ви гарантира хубава реколта през пролетните месеци;
  • Тревните площи се зазимяват с помощта на специален тор, който има за цел да им осигури достатъчно количество полезни вещества. Друго важно нещо в този случай е да подкастрите тревата до около 8 см, като подходящото време за целта е месец октомври;
  • Друг обект на зазимяване са декоративните растения (включително и палми), които също се нуждаят от адекватна грижа преди настъпването на зимния сезон. Коронките и клоните е добре да бъдат увити в мрежи, което цели тяхното запазване;
  • Преди зазимяване на градината или двора, най-напред се почистват от падналите листа, а ако видите охлюви наоколо, е препоръчително да напръскате с препарат, за да ги отстраните. 

Има различни видове растения – някои се нуждаят от топлина и много слънчева светлина, а други издържат на ниски температури. Именно с това трябва да започнете, когато дойде време за зазимяване. Преценете нуждите на насажденията и декоративните цветя, а след това направете необходимото. 

Кога се използват препарати?

Те са полезни, когато искате да зазимите овощни дръвчета, които е добре да напръскате със специален препарат за още по-голяма защита. Друга причина за използването на подобни продукти, е присъствието на охлюви или появата на гъби. Добре е да ги отстраните, за да не повлияят на растенията. Тревните площи също се нуждаят от третиране, за да бъдат отстранени плевелите.