Идеи за декорация на градината

Идеи за декорация на градината

Цветният и красив двор на село е мястото за отдих през лятото. Там обикновено има достатъчно пространство за развихряне на фантазията и индивидуалното обзавеждане за градината с красиви и разцъфтели цветя и растения. Въпреки това внасянето на допълнителни външни конструкции може да разнообрази гледката в двора и да го направи по-функционален и удобен за почивка. Такива са например някои аксесоари като хамаци, вятърни камбанки, декорирани саксии с цветя, светещи фенери и т.н. От Vivre са Ви приготвили някои идеи за това, така че нека ги разгледаме заедно.

Какви препоръки и идеи за декорация на градината дават експертите?

Експертите по градинско оборудване и декорация на градината съветват да се придържате към простотата и взаимното допълване на цветовете. Броят на елементите в двора зависи от неговата площ и вкусовите предпочитания на собственика. Когато правите декорация на градината, непременно се придържайте към баланса на цветовете и в никакъв случай не допускайте претрупване и прекалена кичозност. Наред с цветните растения, добър вариант е да използвате и допълнителни елементи, органично вписващи се в общата среда от зеленина и цветни багри.

Не е добра идея, растенията да се засаждат само на едно място. Те трябва да са навсякъде, по цялата площ, а цветовете да са взаимно допълващи се. Така се създава симфония от различни нюанси, подобряващи настроението и допринасящи за отпускане и почивка. Непременно използвайте органични материали и всичко, идващо от природата. В това число влизат: камъните, дървото, металът, керамиката, водата и различните видове цветни и свежи растения.

Какви допълнителни аксесоари и външни конструкции се използват?

Често по селските дворове и къщи могат да се видят различни идеи за декорация на градината, като освен красивите растения се използват и други аксесоари. Такива са:

  • Хамаците – удобно място за излежаване през лятото насред двора, сред красивите разцъфтели растения и свеж въздух;
  • Вятърни камбанки – създаващи нискочестотни тонове, специалните камбанки за вятър много добре се вписват в общия декор, а техните тихички монотонни звуци при духане на вятър действат отпускащо;
  • Различните видове саксии могат да станат част от идеите за декорация на градината, като разнообразието от дизайни и цветове днес е по-голямо от всякога;
  • Дворни фенери – с техния красив и елегантен дизайн, дворните фенери привечер внасят още повече уют и комфорт, на фона на красивата и цветна морава.

Всеки от тези аксесоари може да послужи за оригинални и красиви идеи за декорация на двора, тъй като от тях се предлага голямо разнообразие от видове, отличаващи се по цвят, дизайн и размери. На фона на това, широко достъпни са и отделните поставки за саксии и кашпи, тавички, лейки за поливане и други ефектни елементи. Те могат да бъдат изработени от метал, дърво, пластмаса или ратан.

Често, дори голямо приложение днес намират и соларните осветителни лампи, осветяващи през нощта растенията, създавайки светлинен ефект, позволяващ възприемането на цветовете, дори и когато е тъмно. Тези лампи не са обвързани с допълнително окабеляване и енергоизточник, тъй като през деня се зареждат от слънцето, а вечерта, техните сензори за светлина ги включват автоматично.

Как да изберете правилните градински аксесоари?

Както споменахме, не бива да допускате претрупаност от различни елементи, но все пак те трябва да присъстват в идеите за декорация на градината. При избора е много важно да предпочетете  елементите, изработени от качествен материал. Това са например керамика, метал или в най-лошия случай – пластмаса. По този начин можете да си гарантирате, че закупената от Вас декорация на градината ще е дълготрайна и ще я ползвате няколко сезона. В противен случай, външният вид на продуктите постепенно започва да се разваля, изменя се цветът и накрая се напуква.

Как допълнително да разнообразите декора?

Както беше споменато, при декорацията на градината, добра идея е да използвате предимно естествени природни материали и минимално количество пластмаса. За да разнообразите допълнително декора на двора, добър вариант е да предвидите място за създаване на малко езерце, в единия край на което да има водопад, задвижван от специална помпа. За целта, използвайте красиви заоблени камъни, с които да оформите краищата на езерцето и височината, от която ще се спуска водата.

Добра идея е засаждането на различни растения около него, което ще допринесе за красотата и добрия външен вид. Предвидете също и осветителни лампи, които през нощта създават ефектно светлинно сияние. Когато помпата работи и водопадът се задейства, на фона на лекия полъх и приятните за ухото звуци от камбанките за вятър, ще чувате и шумящата вода. Това със сигурност ще Ви изпълни с приятни мисли и ще Ви подейства отпускащо, и релаксиращо, каквато всъщност е идеята на декорацията за градина.