5 неща, които саботират качествения сън

5 неща, които саботират качествения сън

По презумпция всички отдавна сме приели, че сънят е важен за здравето ни. Но запитвали ли сте се какво се случва с организма ви, когато не може да си набави качествен сън и почивка в продължение на дни? А може би отлично знаете от собствен опит?

Липсата на сън може да доведе до много сериозни последици за начина, по който се чувстваме, а също и за здравословното състояние на организма. Неслучайно прекарваме около една трета от живота си именно в спане. Негативните усещания, които може да изпитате варират от леко раздразнение и главоболие до пълна липса на концентрация, агресия, рязка промяна в настроението, загуба на съзнание. Ако напоследък имате трудности да заспите, причината може да се крие в тези 5 неща, които саботират качествения сън. Вижте кои са те и се погрижете да ги елиминирате още днес.

Стар и неудобен матрак

Не подценявайте важността на матрака за качеството на вашия сън. Скърцащ, неравен и износен матрак може лесно да се превърне в източника на вашето безсъние. Колкото и да сте свикнали с него, това не може да продължава вечно. Вземете мерки, като инвестирате в покупката на нов. Ето няколко съвета как да се справите с проблема.

Когато разглеждате за нови матраци, много е важно да знаете от какъв модел се нуждаете. Всеки човек има своите индивидуални предпочитания, които матракът трябва да задоволи. Височина, твърдост, размери, та дори цвят и дизайн. Направете своето проучване предварително, защото не си струва да харчите парите си за модел, който няма да ви бъде достатъчно удобен.

Добрата новина за всички, които са в търсене на качествен матрак е, че може да откриете отлични предложения и от български производители, като Матраци Тед, например. Те предлагат широка продуктова гама, а едновременно с това, ако изчакате подходящ момент, може да вземете своя нов матрак на намаление.

Неподходяща възглавница

Изборът на възглавница често е подценяван от повечето хора. Без да се замислят много, просто вземат най-достъпната или най-добре изглеждащата според тях и с това се изчерпват всички критерии. Възглавниците обаче играят важна роля за поддръжката на врата и главата. Ако се събуждате със схващания или усещане на дискомфорт във врата – това вероятно се дължи на неподходяща възглавница.

Решете проблема като откриете подходящ модел за вас. Плътността и височината на възглавницата трябва да бъде съобразена с позицията в която спите, така че да предостави нуждата опора.

Прекаляването на кафе и кофеинови напитки

Изпиването на чаша ароматно и силно кафе сутрин е задължителен ритуал за много хора. Това е начин да дадат силен старт на деня и да се настроят психически за предстоящите задачи. Често обаче не се задоволяваме само с една чаша, а кафето се превръща в гориво, което ни зарежда с енергия за целия ден. Проблемът е, че прекомерната му консумация може да се окаже причина за трудното заспиване или смущения на съня. Затова, избягвайте да пиете кафе следобед. Ако ви се прииска топла напитка, изберете чай. Обърнете внимание, че някои видове чай също са богати на кофеин, така че се насочете към алтернативи като билков или плодов чай.

Преглеждането на телефона преди лягане

На всички ни се случва да се изкушим да погледнем известията си в социалните мрежи непосредствено преди лягане. Проблемът е, че е лесно да изгубим самоконтрол и когато се осъзнаем, вече да са минали няколко часа. Заспиваме и неусетно алармата за събуждане звъни. Затова постарайте се да оставяте телефона настрани, когато дойде време за лягане.

Стресът  и притесненията

Случвало ли ви се е да имате проблем – било то на работа или вкъщи, който избягвате през деня, но когато дойде време да заспите, започвате наум да пресмятате всички възможни сценарии?. Нивото на стрес се покачва, а заспиването става мисия невъзможна.  Ако ситуацията ви е позната, направете всичко възможно да решите проблема бързо, за да се успокоите. Ако не може да откриете решение толкова лесно, обмислете всички възможни сценарии на развитие и как бихте постъпили във всеки един  от тях. Така ще намалите неизвестността и ще се почувствате по-добре!