Трябва ли да оставите детето само да избира дрехите си?

Трябва ли да оставите детето само да избира дрехите си?

Колкото повече расте вашето дете, вероятно толкова повече ще настоява само да избере дрехите, които да носи. Често това желание може да породи притеснения у родителите, защото децата могат да подберат дрехи, които невинаги си отиват, или пък не са подходящи за сезона, повода и  т.н. Така възниква въпросът трябва ли да оставите детето да се облича само и от каква възраст? Тези въпроси ще разгледаме по-подробно в следващите редове.

Кога да позволите на детето само да избира дрехите си?

Няма точна възраст, от която трябва да поверите това задължение на вашия наследник, но повечето малчугани започват силно да се интересуват от гардероба си някъде между 3 и 5 годишна възраст. Добра идея е, ако виждате, че детето иска да избира дрехите си, да започнете като първоначално му предлагате няколко тоалета, които предварително сте избрали, а крайното решение да бъде негово.

Защо да оставите детето само да избира дрехите си?

Може би ви се струва притеснително да предприемете тази голяма крачка, но да оставите детето само да избира какво да облече, всъщност може да има много предимства. Ето и част от тях:

  • Помага на детето да изгради самочувствие

Като възрастни вие много добре знаете колко важно е за всеки човек да изгради собствената си личност и да открие начини, по които да изрази себе си. Дрехите и аксесоарите, които избираме да носим, са универсален начин да покажем на света кои сме и какво харесваме. Тази нужда за себеизразяване се появява още в ранна детска възраст. Позволявайки на детето на прави тези избори само, това ще му помогне да изгради повече самочувствие и да изрази своя характер.

  • Насърчавате детето да има собствено мнение

Освен, че е важно за себеизразяването и самочувствието, изборът на дрехи позволява детето да носи дрехи и аксесоари, които са му удобни и му харесват. Ако то се насочи към много по-различен стил, може би е усетило, че дрехите, които вие сте подбирали за него, не отговарят съвсем на личността им, така че не се чувства удобно да ги носи.

Даването на възможност да избира елементите от облеклото си означава, че му позволявате да изрази гласно какво харесва и не харесва. Това ще помогне на детето да развие увереност в собствените си решенията си.

  • Научавате детето на отговорност

В даден момент, когато детето порасне достатъчно, ще поиска не само да избира дрехите от гардероба, но и само да ги купува. Възможно е в началото, опиянено от тази свобода и безкрайния избор от дрехи в магазините, да похарчи целия си бюджет за модни покупки или да вземе дрехи, които вследствие ще реши, че не иска да носи повече. Не бързайте да се ядосвате, защото тези ситуации ще научат децата на отговорност и ще им помогнат по-добре да управляват бюджета си в бъдеще. Това е едно наистина важно умение за всеки възрастен.

  • Ще е по-лесно и за вас

Вероятно този процес ще отнеме известно време и може би ще има някои трудности по пътя, но в даден момент вашето пораснало дете ще е изградило собствен стил, само ще избира тоалетите си и дрехите, които купува. Вече ще знае как да разпределя бюджета си и от къде да пазарува. Тази самостоятелност ще улесни и вас самите.

Позволете на детето на изрази себе си и му помогнете, като го насочвате и му дадете полезни съвети. Ако се чудите къде да пазарувате модерни дрехи, ще намерите качествени детски дрехи в Kaufland и то на достъпни цени – вижте още.