куче

Важни неща, които трябва да знаем при отглеждането на куче

Да имаш домашен любимец е прекрасно. Животните, които отглеждаме в дома си, се превръщат в част от семейството ни. Това особено много важи за кучетата – най-добрият приятел на човека е способен да дари стопанина си с наистина безрезервна любов.


Днешният текст е предназначен за онези от вас, които обмислят и желаят да си вземат куче за домашен любимец. Има неща, които е добре да знаете, преди да вземете това важно решение. Четете надолу и разберете дали именно кучето е най-подходящият домашен любимец за вас.

Кучето изисква ежедневни разходки

Разбира се, всички сме наясно с този факт. Онова, което не всеки знае, обаче, касае връзката между различните породи и времето, което следва да прекарате в разходки.

Ако сте се насочили към по-голяма порода куче, то следва да знаете предварително, че едрите животни изискват доста повече време, отделено за разхождането им и изразходване на енергията им. Големите породи биха могли безпроблемно да живеят в апартамент, но при положение, че получават ежедневна възможност да прекарват дълго време навън. Ако смятате, че не бихте имали поне по час сутрин и вечер, който да отделите за домашния си любимец, то в такъв случай може би кучето не е подходящ вариант за вас.

Излизането на малките кученца се случва след поставянето и на третата им ваксина

Новородените кученца се раждат с известен изграден имунитет от майката, който, обаче, бързо изчезва след раждането. Ето защо е задължително малките животни да се подложат на схема от ваксинации срещу изключително опасни болести, преди да започнат да излизат навън и да имат контакт с други животни. Не застрашавайте здравето и живота на кученцето си – не го извеждайте на разходки навън, докато не приключи пълният курс от три ваксинации.

Обърнете внимание на храната

Много стопани избират гранулите като основен източник на хранителни вещества за своите любимци. Онова, на което следва да обърнете внимание, касае разпределението на нутриентите в храната. Кучетата са месоядни животни – избягвайте храни, чийто преобладаващ процент от съставки спада към зърнените култури. Наблегнете на храни с по-високо съдържание на протеини. От гледна точка на добавките, изключително благоприятно на домашните любимци се отразява маслото от сьомга – то спомага за наличието на лъскава и здрава козина.