Малага - предпочитан курорт за почивка в Испания

Малага – предпочитан курорт за почивка в Испания

Малага, оживен пристанищен метрополис, се намира в сърцето на обляната в слънце Коста дел Сол в Испания. Той се нарежда на второ място по големина в Андалусия, където е столица на провинцията. Този оживен град е дом на около 570 000 жители.

История

Потънал в древност, Малага се нарежда сред най-древните градове в Европа, като води началото си от VIII в. пр.н.е., когато е основан от финикийците като Малака – име, което означава „Солен“. През вековете градът преминава от римски през византийски и вестготски контрол, а след това дълго време е под властта на маврите. По това време, под егидата на Кордовския халифат, Малага процъфтява като ключов търговски център.

Понастоящем Малага се откроява не само като ключова туристическа дестинация, но и като важен индустриален и културен център, съчетан с ролята ѝ на ключова транспортна връзка по южното крайбрежие на Испания.

Градът е обграден от планини в живописен залив. Богатият му исторически гоблен е отразен в разнообразното архитектурно наследство. Причудливите калдъръмени улички на старите квартали, изобилстващи от зелена и цъфтяща растителност, рязко контрастират с модерността на високите небостъргачи и обширните търговски квартали. Преди всичко славата на Малага като курортна дестинация е напълно заслужена – тя се слави с девствени плажове, луксозни места за настаняване и пълноценна туристическа инфраструктура.

Климат

Малага е разположена в Южна Испания и се характеризира с преобладаващо горещ климат, особено от май до септември, когато условията са сухи, а валежите – оскъдни. Топлината намалява до края на септември, а пролетните месеци също предлагат приятно време.

Температурите през юли и август могат да се повишат до средно около 30°C, докато зимата е мека със средно 17°C. Морето осигурява освежаващо убежище от горещините, като през лятото поддържа приятна средна температура на водата от 22°C.

Плажове

Ако планирате почивки в Испания, то Малага е правилният избор за вас. Бреговата линия на Малага се простира на повече от 14 километра и разполага с 16 официални плажа. Докато централният и западният бряг се отличават с предимно пясъчни плажове с по-тъмен пясък, източният бряг се характеризира с каменисти и чакълести пейзажи. Всеки плаж, спечелил престижния „Син флаг“ за качество, поддържа отлични съоръжения, включително тоалетни, душове, детски площадки и спортни съоръжения. Предлагат се шезлонги и чадъри под наем, а на много от плажовете има и оборудване за водни спортове.

Най-посещаваните плажове в града като Ла Малагета, Педрегалехо, Ла Мизерикордия и Сан Андрес кипят от активност и са оборудвани със солидна инфраструктура. Многобройни заведения за хранене и барове, разположени по тези плажове, предоставят широки възможности за разхлаждане и презареждане. Плажът Ла Малагета е дълъг 1,5 км и широк 50 м, а пясъкът му е донесен от Сахара.

Забележителности

Историческото ядро на Малага е осеяно с множество забележителности. Добра отправна точка за опознаване на богатото културно-историческо наследство на града е зашеметяващата сграда на кметството – грандиозно съоръжение, съчетаващо стиловете необарок и ар нуво, издигната между 1912 и 1919 г. от известния архитект Фернандо Гереро Страхан. Обявена за обект на културното наследство през 2010 г., сградата е отворена за обществеността, като предлага поглед към красиво украсените си зали и колекция от произведения на изкуството, обхващаща от исторически до съвременни постмодерни творби. Освен това кметството предоставя изчерпателна информация за историята на Малага и за предстоящите местни събития.

Кухня

Кулинарната сцена на Малага е също толкова жизнена, колкото и пейзажите ѝ. Тя предлага традиционни испански ястия, както и уникални местни деликатеси. Заслужават да се отбележат „еспето“, малки сардини, печени на бамбукови шишове, и „пескадо фрито“, състоящо се от различни малки риби, изпържени до съвършенство. Регионът е пълен с първокласни ресторанти и кафенета на брега на морето, където можете да се насладите на прясна паеля, изискани морски дарове и охладена сангрия.

Всеки пътник и турист може да намери нещо интересно за правене в Малага. Този град е изпълнен с вълнуващи приключения, които допринасят за една незабравима почивка.