5 причини да инвестирате в японски кухненски нож

5 причини да инвестирате в японски кухненски нож

Ако сте любител готвач, знаете колко е важно да инвестирате в правилните ножове, за да подобрите готварските си умения. На първо място в този списък са висококачествените ножове, като например Gyuto, Santoku, Nakiri, които са само малка част отмногото други видове японски ножове. 

Тези ножове са безценно средство за приготвяне на всяка храна, те се плъзгат по всички видове храни с необходимата техническа прецизност, за да се получи вкусно, здравословно и добре поднесено ястие, което да издигне готвенето ви на следващото ниво.

Японските ножове стават все по-популярни през последните години. Въпреки че цената им е по-висока от тази на средностатистическите ножове, както любителите, така и професионалните готвачи редовно инвестират в такъв тип ножове и често разполагат с богата колекция. 

Това е така, защото тези ножове обикновено изискват много по-малко заточване и дават по-качествени резултати в кухнята. Нека да разгледаме основните фактори, които ги отличават.

1. Най-острите ножове в света

Няма нищо по-лошо от това да използвате затъпен нож при приготвяне на храна. Това не само може да бъде опасно, но и води до небрежно нарязване на съставките и може да доведе до натъртване на пресните продукти. За разлика от други ножове, японските видове ножове, като например ножът за зеленчуци Usuba, са до два пъти по-остри от западните ножове и се поддържат по-лесно.

2. Изработени от най-добрата стомана

Японските ножове се изработват ръчно от стомана с високо съдържание на въглерод, както и от неръждаема стомана с високо съдържание на въглерод. При проектирането на тези стомани се използват допълнителни елементи като хром, никел и молибден, което прави острието изключително здраво и устойчиво на корозия. Твърдостта на японската стомана е несравнима, като достига 61-67 HRC по скалата за твърдост на Rockwell.

3. Разнообразие от видове

Съществува изобилие от видове японски ножове, всеки от които е безупречно проектиран с уникална функция за различни разрези. Например Гюто, или ножът на готвача, е полезен за рязане на средни или големи парчета месо и зеленчуци, докато японските кухненски ножове Сантоку са идеални за по-малки и средни парчета. Плоските, квадратни остриета като Nakiri и Usuba са идеални за рязане на по-твърди зеленчуци. Никога не е било по-лесно да добавите в кухнята си идеалния нож за вашите нужди с такъв богат избор.

4. Лесна поддръжка – по-рядко заточване

Въпреки че повечетояпонски кухненски ножове са деликатни, изключително острото острие означава, че не е необходимо да ги заточвате често. Високовъглеродните ножове ще запазят острието си много по-дълго от по-меките европейски ножове. Дори някои от ножовете от неръждаема стомана с по-високо съдържание на въглерод ще запазят острието си изключително дълго време. Въпреки че това зависи от това колко често готвите, върху каква повърхност режете и каква храна режете. Когато дойде време да заточвате ножа си, препоръчваме да използвате шлифовъчен камък или да иползвате услугите на точилар.

5. Леки и удобни

Една основна разлика, която отличава японските ножове, е тяхното тегло. Те са по-леки, усещат се по-балансирано в ръката. Тези леки кухненски ножове са изключително популярни сред професионалните готвачи, които работят в кухнята часове наред, като всеки тип японски нож, в който инвестирате, ще ускори процеса на подготовка на храната – и всичко това ще позволи несравнима прецизност.

Инвестирайте в прецизно рязане с японски ножове днес

Търсите перфектния подарък за рожден ден или за новодомците? Или искате да подобрите собствения си комплект ножове? Няма по-добро допълнение към кухнята от един от многото видове японски ножове от ChefsBlade, всеки от които е внимателно изработен, за да изпълнява различни кухненски задачи с максимална ефективност.