малки кухни

Всички малки кухни са перлата в короната на жилището

Малката кухня може и да бъде предизвикателство за обзавеждане, но със сигурност се превръща бързо и лесно в онзи акцент от цялостния облик на жилището, който дава заявка за стил, естетика и висока функционалност.


Много жилища са замислени така, че пространството, предназначено за позиционирането на кухнята, е доста по-малко, отколкото би ни се искало в действителност. На пръв поглед, всички малки кухни изглеждат като непреодолимо предизвикателство – как в толкова малко място да съберем всичко, което би ни било необходимо? Но не се плашете – задачи като тази от години са в челните списъци на множеството от интериорните дизайнери и те са открили брилянтни начини, за да ги изпълнят без грешка.

Оползотворете цялото предоставено място. Когато, и без друго, разполагате с ограничено пространство, не бихте искали да го хабите, като оставяте големи участъци, които сякаш не изпълняват някаква функция в цялостната концепция. При малките жилища е важно мястото да се разпредели оптимално, за да е възможно множество мебели да бъдат включени в интериора му. Отнесено в контекста на малката кухня, това правило важи с все същата сила. Там, където имате възможност, използвайте на максимум пространството по стените – сложете куки, на които бихте могли да окачите всички прибори, които биха заемали твърде много място в чекмеджетата.

В самите чекмеджета използвайте разделители – малките кухни ценят реда и подредеността. Вместо, отваряйки чекмеджето, да се чудите кое къде е из хаоса вътре, то заложете на разделителите – те ще ви помогнат да държите съдържимото в някакъв порядък и да откривате всичко по-лесно.

Следващият съвет би могъл да се приложи към всякакъв тип кухня, но важи с особена сила за малките такива. Опитайте се да сведете до минимум притежанието на повече предмети от необходимото. Твърде често сме склонни да се затрупваме с няколко сервиза в повече, безброй чаши и чинии, както и цяла плеяда от кухненски аксесоари, които никога така и не ползваме. Всичко това предполага и много място, където следва да се приберат всички тези неща. Оставете в кухнята си само онова, което в действителност използвате и сведете до минимум трупането на вещи, които нямат реална себестойност за вас.

Макар и всички малки кухни на пръв поглед да изглеждат крайно недостатъчни откъм функционална гледна точка, всъщност биха могли да са едно чудесно допълнение към обзавеждането на вашия дом. Следете тенденциите и се допитайте до професионални интериорни дизайнери, ако ви се налага да се спрете на малка кухня. Те със сигурност ще се включат с ценни съвети относно проектирането на перфектната кухня за вас.